Ай Си Джи Би АД

Съфинансиран от Европейски  съюз. Европейска енергийна програма за възстановяване Европейски фонд за регионално развитие Оперативна програма Иновации и Конкурентоспособност

Проектът IGB ще промени облика на енергийния пазар

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB и бивш изпълнителен директор на Nabucco Gas Pipeline Bulgaria, Светът е бизнес, 20.03.2019.

Взаимоотношенията между България и Азербайджан са базирани на стратегическо партньорство в сферата на енергетиката. Ключово в проекта IGB е т. нар. „Южен газов коридор“, който осигурява 1 млрд. кубически метра газ. Така нашият проект, който свързва Гърция и България, става част от Южен газов коридор. Това коментира Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Ние развиваме 3 млрд. кубически метра, от които гръбнакът на проекта е именно този 1 млрд., който ще транспортираме от Азербайджан за България. Става дума за 3 млрд. кубически метра потребление в България, от които над 30% се осигуряват от Азербайджан. Това е важно за енергийната сигурност на България и диверсификацията на източниците и по-сериозна конкуренция на пазара".

Позитивна новина е, че повече от 1/3 ще бъдат доставките на газ от Азербайджан за България през 2020 г., подчерта Теодора Георгиева.

Още по темата

"На заседанието на Консултативния съвет за Южния газов коридор в гр. Баку се актуализира статусът на развитие на Южния газор коридор. Показва се нивото на приключване на цялата верига газопроводи. Пътят на Южния газов коридор е по линия Каспийския регион, Южнокавказки, TANAP, TAP и с TAP се свързваме с Гърция".

Когато проектът IGB е готов, той ще промени облика на пазара, счита Георгиева. "Така нашите потребители ще се възползват и от по-конкурентни цени. Имаме сериозен потенциал от терминалите в Гърция и Турция, от които можем да добием втечнен газ от Америка, Египет, Израел, защо не и от Украйна", спомена още тя.

Източник: https://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2019-03-20/proektat-igb-shte-promeni-oblika-na-energiyniya-pazar

Дата 21/03/2019