Ай Си Джи Би АД

Съфинансиран от Европейски  съюз. Европейска енергийна програма за възстановяване Европейски фонд за регионално развитие Оперативна програма Иновации и Конкурентоспособност

Финансирането за газовата връзка между България и Гърция е осигурено чак през 2019 г.

Финансирането на проекта в пълнота стана през 2019 г., когато за първи път можехме да активираме строителство. Тогава се подписаха всички ключови документи, включително договор с Европейска инвестиционна банка, договор между БЕХ и проектната компания.
Това заяви в студиото на „Лице в лице“ Теодора Георгиева - изп. директор „Ай Си Джи Би“ АД, проектната компания, която строи интерконекора с Гърция.
Георгиева обясни, че интерконекторът ще влезе в експлоатация на 1 юли 2022 г.

„Проектната компания се представлява от двама изп. директори, зад нея стоят двама акционери – 50% БЕХ и 50% дружество „Посейдон“. Акционери с равни дялове в "Посейдон" са DEPA - Гърция и Edison - Италия. Енергийният министър е в ролята си на акционер заради стратегическата важност на този проект. Всяко решение в компанията се взима от борд, който се състои от осем члена, посериозните решения от общо събрание“, добави тя.
През 2015 г. Георгиева се присъединява към проекта и го заварва само с „някакви технически подготовки на подробен устройствен план и нищо по отношение на финансирането“.
„През 2015 г. взехме финално решение, което за първи път структурира как точно да бъде финансиран този проект. Говорим за 240 млн. евро“, поясни тя.

Вижте целия разговор във видеото публикувано на сайта на btvnovinite.bg.


За повече информация:
Диана Зайкова
Action Global Communications Bulgaria
diana.z@actionprgroup.com
0885/074 422
0885/614 131

Дата 04/11/2021